Hetebølge ved Middelhavet – nordmenn uforberedt på varmen

Akkurat nå rammes flere populære feriesteder rundt Middelhavet av hetebølge. Samtidig sier bare én av tre nordmenn at de har fått god nok informasjon om hvordan de skal beskytte seg mot varmen.

Det viser en undersøkelse Opinion har gjort for Røde Kors.

For andre gang i sommer rammes Middelhavsområdet av hetebølge med temperaturer opp mot 40 grader, og det ventes at hetebølgen fortsetter. I Hellas, Tyrkia og Italia er det i sommer meldt om flere dødsfall på grunn av høye temperaturer. Røde Kors oppfordrer derfor ferierende om å sette seg inn i hvordan man takler den ekstreme varmen.

Bedre på kulde

– Nordmenn flest vet hvordan vi skal takle kulde, men ekstrem varme er vi ikke like vant med. Det krever økt kunnskap om symptomene og om hvordan vi kan beskytte oss, sier Anne Bergh, som er generalsekretær i Røde Kors.

Heteslag oppstår når kroppens temperaturreguleringssystem blir overbelastet. Dette kan føre til at kroppstemperaturen blir farlig høy. Dette skjer ofte under ekstreme værforhold, spesielt når det er høy luftfuktighet kombinert med høye temperaturer. De som er mest sårbare er barn og eldre, og personer med underliggende sykdommer.

– Ved dehydrering kan man bli sløv og svimmel, og dette kan føre til at man glemmer å drikke eller oppsøke avkjølende steder.  Det er derfor viktig at både yngre og eldre vet hva man bør gjøre for å beskytte seg selv og andre under hetebølger. Pass på hverandre, og vær spesielt oppmerksom på at eldre familiemedlemmer og naboer får den drikken og skyggen som de har behov for, sier Bergh.

Tegn på overoppheting kan være at man blir svett, svimmel, desorientert, får hodepine, muskelkrampe, kvalme og slapphet. Mer alvorlige symptomer på varmestress inkluderer oppkast, forvirring, varm og tørr hud og bevisstløshet.

Råd til nordmenn som oppholder seg i varmen

Men med enkle grep og kjennskap til symptomer kan alle bidra til egen og andres sikkerhet når gradestokken viser høye temperaturer.

– Ved å holde seg hydrert og unngå fysisk aktivitet midt på dagen kan man redusere virkningene av ekstrem varme. Pass på å holde deg kjølig noen timer om dagen. Skyggefulle steder eller steder ved vannet kan være gode alternativer, sier Bergh.

Røde Kors´ ni råd i varmen:

  • Hold deg i skyggen på de varmeste dagene. 
  • Drikk vann ofte, selv hvis du ikke føler deg tørst.
  • Pass på de aller yngste, eldre, og kronisk syke familiemedlemmer og naboer – små, syke og gamle kropper tåler høye temperaturer dårligst.
  • Oppsøk hjelp hvis du føler deg dårlig og får symptomer på overoppheting – som hodepine, svimmelhet, forvirring, høy kroppstemperatur og kvalme.
  • Hjelp andre med symptomer på overoppheting eller dehydrering til å kjøle seg ned, få i seg vann, og søke akutt hjelp hvis de trenger det.
  • Sjekk værmeldingen før du legger dagsplanen! Hvis du skal jobbe ute, trene mye eller gå i fjellet om sommeren er det viktig at du tar lange pauser når dagen er på sitt varmeste.
  • Vær forsiktig når du bader – bad ikke alene, og overvurder ikke dine egne svømmeevner.
  • Hvis du føler deg for varm innendørs, så kan en luftetur i skogen, en tur på biblioteket, eller et besøk på museum eller kjøpesenter være en god måte å kjøle seg ned på.
  • Hold soverommet så kjølig som mulig, det gir bedre hvile og tåleevne i heten.

Les mer om førstehjelp ved overoppheting her: https://www.rodekors.no/forstehjelp/tema/heteslag/

For pressehenvendelser, kontakt: 
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no