Ny rapport: Klimaendringene er en av de største truslene for folkehelse globalt
– Vi risikerer at klimaendringene undergraver de siste tiårenes fremskritt innen global helse, forverrer eksisterende helseutfordringer og skaper nye folkehelsekriser, sier Thea Holten.
Hun er klimaanalytiker i Røde Kors, og har ledet arbeidet med rapporten.
Røde Kors lanserer i dag en rapport om helsekonsekvensene av klimaendringer på klimatoppmøtet COP29 i Baku i dag. Rapporten viser videre at gapet mellom behov og den tilgjengelige innsatsen øker, og at det er de mest sårbare som rammest hardest.
En rekke helseutfordringer følger av klimaendringene:
- Økning i epidemier.
- Spredning av sykdommer som malaria og dengefeber til nye områder.
- Ødelagt infrastruktur gjør det vanskelig å få tilgang til, eller nå ut med helsehjelp.
- Hyppigere ekstremvær som hetebølger, flom, tørke og sykloner - ofte så tett at samfunn ikke har kommet til hektene etter forrige katastrofe.
- Reparasjon etter ekstremvær tar bort midler som ellers kunne vært brukt på helsehjelp.
- Belastningen ved hyppigere ekstremvær og mer usikker tilgang til helsehjelp, mat og rent vann gir mental uhelse.
– Dette er bare noen av konsekvensene vi vil se som følge av klimaendringene. Etter hvert som temperaturene fortsetter å stige, blir de humanitære konsekvensene mer dramatiske, sier Holten.
Rapporten beskriver hvordan klimaendringene fører til matusikkerhet og kolera i Malawi, tørke og flom i Somalia, og hetebølger som tar liv i Burkina Faso. Etter hvert som temperaturene fortsetter å stige, blir de humanitære konsekvensene mer dramatiske.
Lokalt forankret lederskap og tilgang til finansiering for de mest sårbare er helt avgjørende for å bygge klimarobuste lokalsamfunn og helsesystem. Under 0,5 prosent av den klimafinansieringen går til helsetiltak, og tiltakene er i tillegg i liten grad tilpasset lokale behov. Røde Kors forventer at klimatoppmøtet viser vei særlig når det gjelder å øke klimafinansieringen og sikre at den er rettferdig og mer tilgjengelig, også for de mest sårbare.
– Verdens ledere må benytte klimatoppmøtet COP29 til å anerkjenne den rollen lokalsamfunn spiller i beredskapen i møte med klimaendringene. Det må komme mer midler, og de må nå dem som trenger det mest, sier Holten.
Rapporten er et samarbeid mellom Norges Røde Kors, Det internasjonale Røde Kors-forbundet (IFRC), Burkina Faso Røde Kors, Malawi Røde Kors og Somalia Røde Halvmåne og er forfattet av Røde Kors´ klimasenter.