Våpenhvilen gir håp til en region preget av konflikt

– At kampene tar slutt vil føre til at menneskeliv blir reddet og at ødeleggelsene stanser.

Samtidig bringer våpenhvilen håp og stabilitet til en region som er på vei til å utmattes av konflikt, sier generalsekretær i Røde Kors, Anne Bergh.

I flere måneder har sivilbefolkningen lidd på grunn av kampene. Mange har blitt drept eller skadet, og over en million mennesker har flyktet fra sine hjem. Nå er det håp om at befolkningen som har vært nødt til å flykte fra sine hjem kan vende tilbake igjen, både sør i Libanon og nord i Israel.

– Nå er det viktig at våpenhvilen opprettholdes for å sikre at lidelsen til sivilbefolkningen på begge sider av grensen stanser, sier Bergh.

Nasjonalforeningene i regionen har de siste månedene jobbet på høygir for å hjelpe sivile som er berørt av konflikten, både i Libanon, Israel, de okkuperte palestinske områdene og i Syria.

– Røde Kors-bevegelsen er klare til å skalere opp nødhjelpsarbeidet og for å gjøre det mulig for flere å få tilgang til helsehjelp, sier Bergh.

Generalsekretæren påpeker at våpenhvilen også må sørge for at humanitær hjelp uhindret når fram til sivilbefolkningen som har behov for det.

– Det er store mengder udetonerte eksplosiver som ligger igjen og som vil utgjøre en fare i lang tid framover. Det er også store ødeleggelser på infrastrukturen, som vil ta lang tid å reparere, sier Bergh.

Røde Kors håper avtalen kan fører til at det blir mulig å hjelpe flere, og at det blir enklere for sivilbefolkningen å få tilgang til helsehjelp.

– Samtidig som denne våpenhvilen bringer håp må vi huske at den humanitære situasjonen på Gazastripen fremdeles er uakseptabel. Vi minner om at partene i konflikten er forpliktet av internasjonal humanitær rett, for å beskytte sivile og sivile objekter, og at de er forpliktet til å sørge for at humanitær hjelp uhindret når fram der det trengs, sier Bergh.


For pressehenvendelser, kontakt:

Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no