Sykehuskapasiteten sprengt i Myanmar
– Det er alt for mange som skal behandles i forhold til kapasitet. Sykehusene klarer ikke ta imot alle de skadde som kommer inn, sier Håkon Jakob Røthing, leder internasjonale operasjoner i Røde Kors.
– Hver time reddes det ut mennesker. Vi jobber på spreng for å få oversikt over hvor mange som fremdeles kan være inneklemt i bygninger, sier Røthing.
Så mange som 7000 personer er skadd, og over 1000 drept i det kraftigste jordskjelvet i Myanmar på over 100 år, ifølge lokale myndigheter.
– Helsesystemet er under et enormt press akkurat nå. Sykehusene i Mandalay er overbelastet av alle de skadde som kommer inn. De mangler grunnleggende førstehjelpsutstyr og annet medisinsk utstyr, sier Røthing.
Røde Kors har allerede omdirigert tre medisinske team til området. Disse vil koordinere med helsemyndighetene, for å forsterke innsatsen. I tillegg er 400 frivillige som har fått opplæring i søk- og redning i aktivitet. Det er også innkalt forsterkninger fra tilliggende områder.
De første dagene etter en stor katastrofe er det avgjørende at politiske uenigheter legges til side.
– Nå trengs alle bidrag, slik at flest mulig liv kan reddes. Det er viktig å koordinere arbeidet, slik at vi kan forsterke innsatsen, og gi best mulig hjelp, sier Røthing.
Jordskjelvet kommer på toppen av en rekke kriser i Myanmar. Allerede før jordskjelvet trengte nesten hver tredje innbygger, 20 millioner mennesker, nødhjelp for å overleve. 1,3 millioner internt fordrevne fra konfliktene i landet hadde søkt sikkerhet i og Rundt Sagaing, som er hardest rammet. I tillegg Myanmar hardt rammet av flom og jordskred i sommer, som landet fremdeles jobbet for å komme over.
For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no