Et av få fungerende sykehus i Rafah
Feltsykehus til Røde Kors er nå et av få fungerende sykehus i Rafah-området, samtidig er det stor pågang av krigsskadde og sikkerhetssituasjon gjør nødhjelpsarbeidet krevende.
Krigshandlingene på Gazastripen de siste ukene har ført til stor pågang av alvorlig skadde til sykehusene. På Røde Kors sitt feltsykehus må helsepersonell prioritere veldig hardt.
– Våre delegater forteller at de må plassere pasienter som er så alvorlig skadd at de ikke kommer til å overleve på fødestua, hvor de får smertelindring. Da møtes liv og død i samme rom. Når vi tar imot mange alvorlig skadde pasienter på samme tid har det store konsekvenser når sykehuset allerede er fullt, sier Jørgen Haldorsen, utlandssjef i Røde Kors.
Røde Kors sitt feltsykehus har siden det åpnet 9. mai i fjor, hatt mer enn 77 000 konsultasjoner, gjennomført 3 208 kirurgiske inngrep og det har blitt født 406 babyer ved sykehuset.
Mer alvorlige skader
Totalt har sykehuset 32 ganger tatt imot pasienter i et så stort antall at det kalles masseskadehendelser, og 97 prosent av alle kirurgiske inngrep feltsykehuset har gjennomført har vært i forbindelse med krigsskader.
– De siste ukene har det kommet inn pasienter med svært store skader, som krever omfattende og langvarig behandling, forteller Haldorsen.
Sikkerhetssituasjonen gjør det vanskelig for pasienter å komme seg til sykehus. Også ambulansene har utfordringer med å komme fram til skadde, på grunn av kamphandlingene som gjør innsatsen farlig. I et angrep på ambulansepersonell og humanitære arbeidere 23 mars, mistet 15 hjelpearbeider livet. 8 av disse fra Palestinsk Røde Halvmåne.
– Til tross for det tragiske tapet av kollegaer fortsetter frivillige og ansatte i Palestinsk Røde Halvmåne å rykke ut for å hjelpe sivile som blir skadd i krigshandlinger. Innsatsen deres redder liv hver dag. Til nå har 27 kollegaer fra Røde Halvmåne blitt drept imens de var på oppdrag på Gazastripen, forteller Haldorsen.
Mangel på nødhjelp
I over en måned har ingen humanitær nødhjelp eller forsyninger kommet inn til Gazastripen. Dette påvirker sivilbefolkningen dramatisk og i dag er det mangel på det meste.
– Sykehuset trenger også forsyninger av medisiner, medisinsk utstyr og drivstoff for å kunne behandle pasienter. Nå må vi rasjonere for å kunne hjelpe flest mulig, sier Haldorsen.
Ifølge FN er nå 65 prosent av Gazastripen enten avstengt eller omfattet av evakueringsordre.
– Vi er bekymret for at det blir stadig vanskeligere å drive humanitært arbeid på Gaza. Vi må forholde oss til realitetene, og nå er det for farlig, og mange steder umulig å nå fram til de som trenger hjelp aller mest, sier Haldorsen.
Partene i konflikten har ansvar
Situasjonen på Gazastripen har gått fra ufattelig vondt til enda verre når krigshandlingene fortsetter, sivile blir drept og igjen og igjen må legge ut på flukt. Ingen steder er trygge.
– Røde Kors minner hele tiden partene i konflikten på hvilket ansvar de har for å sørge for at sivilbefolkningen får dekket sine grunnleggende behov, at nødhjelp slipper inn og at Røde Kors, og andre humanitære organisasjoner, kan utføre vår jobb på en trygg måte, sier Haldorsen.
For pressehenvendelser, kontakt: Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no