Landminer og krigshandlinger hindrer hjelpearbeid etter jordskjelvet i Myanmar
Hjelpearbeidet etter jordskjelvet i Myanmar hindres av kamper mellom regjeringsstyrker og væpnede grupper. Landminer flyttet av jordskjelvet og jordskred utgjør også en stor fare for hjelpearbeiderne.
– Hjelpearbeidet er svært vanskelig på grunn av pågående kamper og krigshandlinger i deler av jordskjelvområdet. Til tross for at både regjeringshæren og væpnede grupper erklærte at de ville legge fra seg våpnene mens hjelpearbeidet pågår, har Røde Kors bare nådd ut til 50 prosent av jordskjelvområdene. Vi oppfordrer partene til å la hjelpearbeidere få tilgang til alle områder slik at vi kan gi humanitær hjelp til sivilbefolkningen, sier Håkon Jakob Røthing, som leder internasjonale operasjoner i Røde Kors.
Hjelpearbeidet hemmes ytterligere av at jordskjelvet og jordskred har flyttet minefelt. I Myanmar er et av de landene i verden som er mest forurenset av landminer. Landminene utgjør en stor sikkerhetsrisiko både for lokalbefolkningen og for hjelpearbeidere.
– Landminer hindrer hjelpearbeidere å nå fram, de begrenser tilgangen til viktige tjenester som helsetjenester og utdanning og hindrer gjenoppbyggingsarbeidet. 2023 hadde Myanmar det høyeste antallet sivile dødsfall og amputasjoner forårsaket av landminer, og overgikk dermed alle andre land. Når ingen helt vet hvor minene ligger, eller de flytter seg til områder som tidligere er klarert, utgjør det en stor sikkerhetsrisiko, sier Røthing.
Jordskjelvet har også ført til store skader på veier, broer, demninger, veinett og kommunikasjonsnettverk. På toppen av dette er varmen ekstrem med temperaturer opp mot 45 grader, og syklon- og monsunsesongen er nært forestående, sier Røthing.
Norges Røde Kors har sammen med Myanmar Røde Kors nådd ut til over 25 000 jordskjelvrammede med livsnødvendig nødhjelp så langt. De humanitære behovene i landet er fortsatt kritiske to uker etter det katastrofale jordskjelvet.
– Hjelpearbeidet er svært vanskelig på grunn de store ødeleggelsene. Hele nabolag har blitt jevnet med jorden, og bygningene som fortsatt står er utrygge, sier Røthing.
Tre mobile helseklinikker drevet av Norges Røde Kors, i samarbeid med Myanmar Røde Kors, ble umiddelbart sendt til Mandalay og Sagaing, hvor de gir førstehjelp og andre helsetjenester. I tillegg bidrar Røde Kors med ambulanser, vannrenseenheter, og distribusjon av nødhjelpsartikler, husly og hygienesett.
– De mest kritiske behovene nå er rent drikkevann, sanitæranlegg, medisinsk behandling og husly, sier Røthing.
Lokale enheter fra Myanmar Røde Kors responderte umiddelbart etter jordskjelvet. Over 600 frivillige fra Myanmar Røde Kors deltok blant annet i søk- og redning, førstehjelp og psykososial støtte. Norges Røde Kors har sendt teknisk ekspertise til Myanmar.
– Sykehuskapasiteten er sprengt, så pasienter behandles utendørs. De fleste familier fortsetter å sove utendørs, i frykt for at sprukne bygninger vil fortsette å kollapse. Mangel på rent vann, sanitæranlegg og søppeltømming fører til risiko for diaré, kolera og andre sykdommer i de verst rammede områdene, mens veiene fortsatt er avskåret til mange avsidesliggende områder, sier Røthing.
Mer enn 18 millioner mennesker er berørt av det som er en av de verste katastrofene i Asia-Stillehavsregionen de siste tiårene. Over 3000 omkom og over 5000 ble skadet. Langt flere har mistet sine hjem og sliter med å skaffe mat, vann og medisiner.
For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no