Røde Kors hjelpekorps med råd til bærplukkere og august-vandrere

De første leteaksjonene etter bærplukkere har startet denne uka. Røde Kors hjelpekorps anbefaler bærplukkere og fjellvandrere i august å være forberedt på mørkere og kaldere kvelder.

Starten på august er flere steder en travel tid for hjelpekorpsene hvor mange både skal ta en tur på fjellet på slutten av ferien, og mange vil trekke ut i myrer og vidder for å finne molter og eller plukke andre typer bør.
– Mange kan glemme tid og sted på jakt etter de beste bærene, og det kan være krevende å komme seg velberget tilbake spesielt nå som det mange steder er vekslende vær, og kveldsmørket kommer tidligere enn ventet, sier nestleder Kenneth Gulbrandsøy i Røde Kors Hjelpekorps

Hvert år må hjelpekorpsene lete etter bærplukkere som har blitt så ivrige etter å finne bær at de har mistet retningen, og denne uken har det allerede vært flere leteaksjoner etter bærplukkere.

Det har vært en normalt travel sommer for hjelpekorpsene så langt i år, omtrent på linje med de siste årene med mange oppdrag om sommeren. I snitt er det rundt 300 redningsoppdrag i de to første sommermånedene. Det har vært meldt om flere redningsoppdrag i Jotunheimen og i Hordaland distrikt har det også vært meldt inn flere oppdrag enn normalt. I andre populære fjellområder med mange redningsoppdrag de siste årene, har vært såpass dårlig vær at det ser ut til at mange ikke har gått så mye eller så langt på tur.

Nå håper Røde Kors at mange får noen fine august-dager på fjellet, men ber fjellvandrere og bærplukkere å huske fjellvettreglene. – Det er nok mange som ikke tenker så mye på fjellvettreglene om sommeren. I helgen er det meldt både kaldt og mange steder også vått vær, så mange vil bli overrasket hvor surt det kan bli hvis man roter seg bort eller man har med seg for lite klær, sier Gulbrandsøy.

­For mange bærplukkere er det også viktig å si fra hvor man går, og å hele tiden vite hvor man er. ­– Vi ser av flere aksjoner at mange mister oversikten i iveren etter å finne de beste bærene, sier han.

Fjellvettreglene:

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
  2. Tilpass turen etter evne og forhold.
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99,
eller send e-post til pressevakt@redcross.no