Røde Kors: Vær oppmerksom på væromslag i fjellet og på sjøen
Det er meldt væromslag både på fjellet og på sjøen flere steder i landet. Det er derfor viktig både for turgåere og båtfolk å være ekstra oppmerksomme før de drar ut, sier Røde Kors.
– Husk at været kan endre seg raskt i fjellet og på sjøen. Etter en lang periode med mye fint vær, er det nå svært skiftende mange steder. Uansett om man er på fjellet eller på sjøen, er det viktig å huske grunnreglene så man ikke kommer i vanskeligheter i ferien, sier Kjersti Løvik, som er leder for Landsråd Hjelpekorps i Røde Kors.
Løvik anbefaler også nordmenn på ferie å ruste opp førstehjelpskunnskapene og ta med litt utstyr. For Røde Kors er det først og fremst været som er den store usikkerhetsfaktoren, både for ulykker med enkeltpersoner på tur på fjell og i sjøen, og for større hendelser som ras og flom.
Husk regntøy i sekken
På fjellet er det viktig at man kan orientere seg og huske fjellvettreglene. Ved væromslag blir det gjerne glatt og sleipt der man tidligere hadde godt fotfeste.
– Når det blir kaldt og vått, ser vi ofte bruddskader – både armer og ankler er ekstra utsatt. Er forholdene dårlige kan det dessverre også ta litt tid før hjelpen kommer, så man må kunne ta vare på seg selv mens man venter på hjelp, sier Løvik.
Når temperaturen faller fra nesten 30 grader til 11-12 grader, er det ikke alltid man husker at man må pakke annerledes.
– Ullundertøy, lue og votter og regntøy skal alltid ligge i sekken. Husk gode sko med ankelstøtte. Ta gjerne med hodelykt eller refleksvest også, så blir man lettere å få øye på hvis man trenger assistanse, er tipsene fra Løvik.
Følg med på vindretningen
De som skal på sjøen må også følge ekstra med på værmeldingene. Når været skifter, må man være ekstra oppmerksom på sikt og vindretning.
– Hvis sikten blir dårlig, kan det bli vanskelig å se skjær og holmer. Da er det viktig at man har grunnleggende navigasjonskunnskaper. Fart må tilpasses forholdene og egen kompetanse. Følg også med på vindretningen. Hvis man ligger på anker og vinden snur i løpet av natten kan man våkne i fjæra, sier Løvik.
Hun oppfordrer til å sjekke at man har med et med minimum av sikkerhetsutstyr i båten. Ta med nok gode tau, en dregg eller et anker, og husk å sjekke at man har nok drivstoff. Solkrem, ekstra vann, redningsvest og førstehjelpsutstyr må alltid med.
– Hvis man trenger hjelp er VHS det beste, men alle har dessverre ikke det. I så fall må man i det minste passe på å ha med en powerbank så man ikke går tom for strøm på mobilen, sier hun.
Ferierer man i båt, oppfordrer hun til å friske opp sjøvettreglene
– Folk er stort sett flinke til å følge båtvett på sjøen, men kanskje ikke alle er flinke nok. Vi blir stolte når vi ser at folk har på seg vest og er varsomme på sjøen. Jeg tror den yngre generasjonen forstår alvoret i det å bruke vest, og ikke kun har den på når politiet patruljerer fjorden. Også er jo redningsvestene mye bedre og mer behagelige nå enn det de var før, sier Løvik.
For mer informasjon, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99