Emilie skolmen forteller om eget forhold til gjenbruk. Vis bildetekst
Emilie skolmen forteller om eget forhold til gjenbruk

Emilie Skolmen: – Vi må ta ansvar for å fremsnakke gjenbruk

Skuespiller og podkaster Emilie Skolmen ønsker seg en inspirasjonsdugnad for å gjøre det mer vanlig å både kjøpe og gi bort brukte ting.

Med et smil om munnen entrer Emilie kafeen denne regntunge onsdagen, vi finner et bord, bestiller kaffe og slår oss ned.
Jeg er spent på hennes tanker rundt det å handle brukt kontra nytt.
31-åringen forteller med entusiasme om hvor glad hun er i gjenbruk.

Å kjøpe klær på bruktmarked og loppis er en gøyere måte å kjøpe klær på og føles mye bedre enn å kjøpe nytt.

Emilie Skolmen


– Jeg kjøper mye klær og interiør brukt. Loppis har blitt en hobby, forteller Emilie. Hun legger til at de beste kjøpene gjøres når hun er inspirert og har en visjon om hva hun skal ha. Når det gjelder å handle brukt på nettet avslører Skolmen at det ikke alltid er like lett, da hun foretrekker å se produktene og kjenne på materialene.

Låner og bytter seg imellom

Emilie lever et hektisk liv i Oslo med samboer og en sønn på to og et halvt år. I tillegg til å handle til seg selv og boligen trenger også sønnen nye plagg fra tid til annen. Heldigvis har hun mange venner i samme situasjon.

– Barna våre arver og låner klær av hverandre, og det er helt fantastisk. De vokser så raskt, så det er fint å kunne dele ting på den måten, forteller hun.
Emilie er også opptatt av å gi videre klær som ikke lenger er i bruk. Hun leverer gjerne til innsamlingsbokser og selger ofte brukt tøy på Tise og Finn.
– Da går man på en måte i null, og det føles bra, sier hun med et smil.

Emilie fremsnakker arving av barnetøy
Emilie fremsnakker arving av barnetøy

Miks av gammelt og nytt – en drøm som ble virkelighet

31-åringen avslører at hun alltid har hatt en forkjærlighet for brukt interiør. Hun ønsker å være med på å inspirere til å tenke annerledes. Nylig har Emilie og samboeren realisert en felles drøm: Et gammelt hus i Sverige.

– Vi har lenge ønsket oss et sted ved havet med naturen tett på. Nå har vi et fristed hvor vi kan koble av og nyte roen.
Hytteinnredningen har de stort sett funnet på loppemarked i Sverige og Danmark. Selv synes hun at det passer best i hytta med interiør som tydelig har levd et liv, gjerne i kombinasjon med noe moderne.
– Det er miksen av gammelt og nytt som virkelig skaper et hjem, sier Emilie og tar en slurk av kaffekoppen som står foran henne.

– Det er en helt annen tradisjon for loppemarked og auksjoner i Sverige enn i Norge, der er det et stort marked for det, opplyser Emilie meg. Jeg kjenner at jeg får lyst til å ta meg en tur selv for å utforske markedene nærmere og forhåpentligvis gjøre noen kupp til eget hjem.

Et bærekraftig klesmerke for alle faser av livet

Jeg ber Emilie fortelle om sitt nyeste prosjekt; et eget klesmerke. Det startet for tre år siden, da hun var gravid og slet med å finne klær som hun følte seg vel i, spesielt jeans.

– Jeg la ut et innlegg på Instagram om frustrasjonen min, og fikk enorm respons. Mange delte mine tanker om hvor vanskelig det kan være å finne klær som både er stilige og komfortable under og etter graviditeten, sier Emilie. – Det var mye dårlig kvalitet, mye polyester og bruk-og-kast-produkter, og jeg tenkte: Vi må kunne gjøre det bedre.

– Vi har frem til nå fokusert på jeans, da det er et veldig krevende plagg å lage. Når det er på plass har vi planer om å jobbe videre ved å produsere blant annet barneklær og utstyr. Planen er å lansere brandet som har fått navnet Fiona Stories før jul, men ting tar tid, fortsetter hun med en oppgitt mine.


Jeg blir glad for å høre at Emilie og gjengen er opptatt av hva som skjer med klærne også etter de er brukt. Allerede nå har de begynt å jobbe med konsepter for gjensalg – gjenbruk av klær på en bærekraftig måte.

Gaver med sjel

Med julen rett rundt hjørnet, spør jeg Emilie hva hun synes om å gi brukte gaver til jul.
– Jeg synes det er fint å gi bort brukte gaver. Det burde bli en annen kultur for det her i Norge. Jeg ga selv et brukt Pippi- servise i dåpsgave til fadderbarnet mitt. Det er en tanke og en story bak en slik gave, noe man ikke får om man kjøper masseproduserte ting. Det har mer sjel rett og slett, avslutter hun sitt eget resonnement.
Emilie fortsetter: – Vi må finne måter å inspirere hverandre på, slik at det blir mer akseptert å gi bort brukte ting. Vi lever dessverre fortsatt i et samfunn hvor vi er opptatt av at alt skal være nytt. Jeg tenker influensere har mye makt og burde ta ansvar for å fremsnakke gjenbruk i enda større grad, så det blir mer vanlig å både kjøpe og gi bort brukte ting.

Jeg runder av praten og takker for en fin samtale. Vi heier på Emilie og ønsker henne lykke til med den gode jobben hun gjør for å inspirere til gjenbruk.