Hanne-Lene Dahlgren  tester ut nye oppskrifter Vis bildetekst
Hanne-Lene Dahlgren tester ut nye oppskrifter

- De små valgene kan gjøre en stor forskjell

Hanne-Lene Dahlgren er kjent som Norges største vegetarinfluencer og har gjort sitt for å spre gleden og fordelene med et plantebasert kosthold.

Den driftige damen har gitt ut tre bestselgende kokebøker om vegetarmat, og er godt i gang med sin fjerde. Før hun ble kokebokforfatter og matentusiast, jobbet Hanne-Lene med analyse i Google og har gjennom det tatt med seg ønsket om å formidle forskning korrekt.

Jeg lurer på om Hanne-Lene er vegetarianer?

­–​ Jeg har laget et eget begrep: "vegetarentusiast". Selv er jeg ikke hundre prosent vegetarianer, men jeg spiser mye frukt, grønnsaker, bønner og fullkorn. Jeg ønsker ikke å sette meg selv i en bås, men heller oppmuntre flere til å spise mer plantebasert – enten de er fullverdig vegetarianere eller ikke. Hun prøver å få med flere på å kalle seg vegetarentusiast. Det handler om å øke mengden frukt, grønt og fullkorn i kosten.

Fra den spede begynnelse

For hennes del startet det for ti år siden etter å ha vært på besøk hos en venninne som serverte en nydelig vegetarrett. Etter middagsbesøket inngikk hun et 6 ukers prosjekt med mannen, hvor de skulle spise vegetarretter til middag fem dager i uken. Hun avslører at de første to ukene ikke gikk så bra, men etter hvert skjønte de mer av hvordan rettene kunne tilberedes og de utviklet oppskrifter etter sin smak. Etter at de hadde holdt på med prosjektet i tre uker, økte de vegetaramiddagene til syv dager i uken, uten å tenke seg om. Det ga Hanne-Lene masse ideer og hun utviklet sin egen oppskriftstil som hun testet på venner og familie. Det ble godt mottatt og med det vokste drømmen om kokebok.

For kokebokforfatteren er det viktig at det skal være enkelt å få tak i ingrediensene, at man ikke må i spesialbutikk. Noe av det viktigste hun har lært på veien er at om en grønnsaksrett skal stå alene må man lære seg hvilke grønnsaker det er best å varmebehandle på de forskjellige måtene, hvordan man balanserer salt, søtt, surt. Det må også være et kick i retten (for eksempel ingefær og chili) samt noe som knaser – en form for tekstur.

Hanne-Lene lager frisk, fargerik mat som er sunn
Hanne-Lene lager frisk, fargerik mat som er sunn

Hanne-Lenes råd til deg som ønsker å spise mer vegetarisk

­– På min nettside finnes det mange oppskrifter fra bøkene mine, jeg anbefaler at du går inn der og tester ut de mest populære, de lages av tusenvis hver måned. Jeg er helt sikker på at du blir overrasket over hvor godt det smaker. Oppskriftene mine er fargerike og stort sett barnevennlige, så det passer for alle, tipser Hanne-Lene.

Bærekraftig mat, hva er egentlig det?

­– Bærekraftig mat er mat som ikke krever mye ressurser for å produseres, og som ikke beslaglegger store områder med dyrkbar jord. Hva vi velger å spise har stor betydning, og det beste for helsen er faktisk også det beste for jorden.

Hva er det viktigste du ønsker å bruke stemmen din til? Hvilket budskap vil du at folk skal sitte igjen med?

­– Jeg ønsker å inspirere og samtidig bidra til at vi får bedre helse og minsker klimaavtrykket av det vi driver med, enten det gjelder mat eller andre ting vi kjøper. Mat er en stor del av dette, og jeg håper folk forstår at de små endringene de gjør kan ha stor betydning. Det er et stort ønske hos det norske folk om å spise bedre både av helsemessige årsaker og for miljøet, jeg skulle ønske vi hadde myndigheter som mer tok tak i dette og gjorde det enklere for folk å spise sunt, sier hun engasjert.

Hva er de viktigste tiltakene folk flest kan gjøre selv for å ta vare bedre på miljøet?

­– Alle kan gjøre noe. Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til for å gjøre en forskjell. Helsedirektoratet og Miljødirektoratet er enige om at det viktigste for miljøet er å redusere inntaket av rødt kjøtt. Et annet tips er å spise sesongbasert mat og kjøpe lokalprodusert mat om det er mulig.

Hvordan er ellers forbruket ditt?

­– Jeg prøver å være veldig bevisst på forbruket mitt, ikke bare når det gjelder mat, men også klær og andre ting. Jeg kjøper veldig lite nytt, og når jeg gjør det er det viktig at det er noe som passer inn i livet mitt og som jeg kan bruke mye. Jeg har også vært med på en utfordring der jeg bare kjøpte fem plagg i året, og det var faktisk en øyeåpner. Når det gjelder barnas klær går det i arv til venner og kjente. I tillegg har vi et nabolagsmarked, hvor jeg donerer klær jeg ikke bruker lengre eller så leverer jeg det til innsamlingsbokser. Men som sagt er jeg god til å ta vare på klærne jeg har noe som har resultert i at jeg har klær som er 25–30 år gamle. Her forleden dag gikk jeg med olajakken min fra russetiden. Min tanke er at om vi begynner å sette mer pris på tingene vi har, enten det er klær, møbler eller mat, begynner vi å ta bedre vare på ressursene våre. Det er små valg som kan ha stor påvirkning.

Ikke vanskelig å ta de riktige valgene

Hanne-Lene Dahlgren er et inspirerende eksempel på hvordan vi kan spise mer klimavennlig og samtidig ta vare på helsen vår. Gjennom sine bøker, oppskrifter og tips viser hun at det ikke er vanskelig å gjøre en forskjell – det handler bare om å ta de riktige valgene– én middag om gangen.

Hanne-Lenes kokebøker
Hanne-Lenes kokebøker

Sjekk ut hennes nettside for flere inspirerende oppskrifter og tips om plantebasert mat: https://vegetarentusiast.no/