En person blir trillet ut fra en ambulanse av to røde kors frivillige Vis bildetekst
Lokalforeningen i Dnipro bistår ved evakueringstogene. Foto: Ukraina Røde Kors

Ukraina

Krigen i Ukraina forårsaker ufattelige tap og lidelser for sivile. Siden 2014 har den hatt store humanitære konsekvenser.

Før krigen eskalerte i februar 2022 hadde tre millioner mennesker behov for humanitær hjelp.

To år etter har antallet mennesker med behov for humanitær hjelp økt til nesten 18 millioner mennesker. Rundt 3,7 millioner mennesker er på flukt i eget land og mer enn 6,4 millioner mennesker har flyktet fra Ukraina.

Ødeleggelsene på sivil infrastruktur er omfattende. Det er begrenset tilgang på vann, varme og helsehjelp. Vannstasjoner og strømforsyninger er hardt rammet. 

Les mer om innsatsen: Dette gjør Røde Kors i Ukraina

Røde Kors-bevegelsen er spesielt bekymret for den psykiske helsen til de som bor i Ukraina, men også de som oppholder seg i andre land. Mange av de som er rammet av krigen opplever enormt psykisk stress. Ifølge UNICEF står 1,5 millioner barn i fare for å utvikle angst og depresjon.

en eldre kvinne får medisinsk behandling av Røde Kors helsepersonell
Sammen med Ukraina Røde Kors drifter Røde Kors i Norge mobile helseklinikker i fylkene Ternopil og Khmelnytskyi (Foto: Anette Meaas Andresen/Røde Kors).

Millioner har fått nødhjelp

I Ukraina har en samlet Røde Kors-bevegelse nådd 13 millioner mennesker med nødhjelp. 10,6 millioner mennesker har fått forbedret tilgangen på vann. 

Mor og datter i Ukraina
– Jeg trodde aldri at jeg skulle oppleve noe slikt i mitt liv, sier Helen som sammen med datteren Aleksia (6) går en usikker framtid i møte. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

Norges Røde Kors drifter 23 helseteam sammen med Ukraina Røde Kors som nå er operative i Ternopil, Khmelnytskyj og Dnipro. Hver måned får omkring 10.000 mennesker helsehjelp fra disse. Hver team har en lege, sykepleier, jordmor, psykolog og en førstehjelpsinstruktør. Mange av de ansatte er selv internflyktninger.

Fra Norge er det sendt 192 tonn med nødhjelp. Blant disse tonnene er det 15.000 førstehjelpssekker, kirurgisk forbruksmateriell, førstehjelpsutstyr, tepper, senger, bårer, varmeovner, utstyr til nyfødte, lagerhaller og biler, samt utstyr for å sikre rent vann.

Rundt 240 000 mennesker har fått hjelp gjennom Norges Røde Kors. I tillegg har Norges Røde Kors støttet Det internasjonale Røde Kors.

Familie med to barn i Ukraina
– Vi hørte bombene og skytingen og var veldig redde, sier Viktoria og Anatoliy Sahnovskiy, som måtte flykte med sønnene Ladik (9) og Maxim (5). Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

I tillegg er over 3,5 milliarder norske kroner delt ut til mennesker i Ukraina og i naboland, slik at folk har råd til å kjøpe det de trenger. Samtlige Røde Kors-foreninger i nabolandene Polen, Slovakia, Ungarn, Romania, Moldova, Belarus og Russland hjelper mennesker som har flyktet fra Ukraina.

Ukraina før eskaleringen i februar 2022

I april 2014 brøt det ut væpnet konflikt i Øst-Ukraina i provinsene Luhansk og Donetsk i Donbass-regionen mellom separatister og ukrainske myndigheter. Samme år annekterte Russland Krymhalvøya. Konflikten som startet i 2014 har vedvart og eskalerte dramatisk den 24. februar 2022. Siden da har det vært fullskala krig i landet. Røde Kors har vært til stede i landet og bistått med følgende:

  • Dialog med partene om respekt for internasjonal humanitær rett. 
  • Bedre tilgang til vann, sanitær, helse, utdanning økonomisk sikkerhet. 
  • Bistå myndigheter med rettsmedisinske oppgaver og utdanning. 
  • Bistå mennesker som har ikke vet hvor deres pårørende er økonomisk, juridisk, psykologisk eller på annet vis. 
  • Bistå ukrainske myndigheter i sikre innsattes rettigheter, verdighet og leveforhold. Besøke fengslede i Luhansk og Donetsk.
  • Bistå Ukraina Røde Kors i deres humanitære arbeid. 

Fakta om Ukraina

  • Folketall: 43,5 millioner  
  • Rangering, FNs utviklingsindeks (2020): 74*
  • Forventet levealder (2020): 72,1 år*
  • Antall med behov for humanitær hjelp: 17,6 millioner

*Det er for tidlig å si hvordan krigen påvirker forventet levealder og utviklingsindeks.

Kilde: FNs utviklingsprogram, FNs nødhjelpskontor (OCHA)

Se også aktuelle saker for mer informasjon om vårt pågående arbeid

Relatert innhold

(Dnipro, Ukraina) Vissheten om at innsatsen kommer mennesker i nød til nytte gjør at Åge Bøyum nok en gang har valgt en krigssone som arbeidsplass.
I hagen til bestemor ligger det nedgravd en tidskapsel som Yaroslav og broren rakk å grave ned før familien måtte rømme fra krigen.