En person blir trillet ut fra en ambulanse av to røde kors frivillige Vis bildetekst
Lokalforeningen i Dnipro bistår ved evakueringstogene. Foto: Ukraina Røde Kors

Ukraina

I februar 2022 eskalerte situasjonen i Ukraina til en full krig med Russland. Millioner av ukrainere har flyktet og ødeleggelsene i store deler av landet er enorme.

Krigen i Ukraina har ført til den mest omfattende flyktningkrisen siden andre verdenskrig og en alvorlig humanitær krise. Situasjonen eskalerte i 2022 etter åtte år med konflikt øst i landet.

Omtrent 3 millioner ukrainere hadde behov for nødhjelp før dette. Nå er tallet oppe i nesten 13 millioner mennesker. Samtidig har nesten 7 millioner ukrainere flyktet fra landet, hovedsakelig til andre europeiske land. Mer enn 3,5 millioner er på flukt i eget land.

Familie med to barn i Ukraina
Mange ukrainere har flyktet på grunn av krigen. – Vi hørte bombene og skytingen og var veldig redde, sier Viktoria og Anatoliy Sahnovskiy. De måtte flykte med sønnene Ladik (9) og Maxim (5). Foto: Olav A. Saltbones, Røde Kors.

Det er fortsatt kamphandlinger i øst og nordøstlige deler av Ukraina. Stadige rakett- og droneangrep tar liv og fører til store skader på mennesker og infrastruktur i store deler av landet. Siden konflikten eskalerte i 2022 og frem til slutten av 2024 er det registrert 12 000 sivile dødsfall som følge av krigen. Dette inkluderer 2 400 barn.

Fakta om Ukraina

  • Folketall: 37,7 millioner (2023)  
  • Forventet levealder: 75 år (2024)
  • FNs utviklingsindeks / rangering: 87 (2022)
  • Behov for humanitær hjelp: 12,7 millioner (2025)

    (Kilde: FNs utviklingsprogram, FNs nødhjelpskontor OCHA)

En svært alvorlig situasjon

Kamphandlingene og rakettangrep i Ukraina har rammet skoler, sykehus, kritisk infrastruktur og offentlige tjenester flere steder i landet. Tilgangen til disse tjenestene er spesielt vanskelig i den østlige delen av landet nær frontlinjene.

Nesten 2000 skoler har blitt rammet av angrep og FN har registrert over 2100 angrep på helsefasiliteter. Dette har drept 197 mennesker inkludert helsepersonell. I mange områder er helsetjenestene betydelig svekket og tilgangen på medisiner er mangelfull. Eldre som er avhengig av medisinsk behandling er spesielt utsatt. 

en eldre kvinne får medisinsk behandling av Røde Kors helsepersonell
Sammen med Ukraina Røde Kors drifter Røde Kors i Norge mobile helseklinikker i fylkene Ternopil og Khmelnytskyi (Foto: Anette Meaas Andresen/Røde Kors).

Røde Kors-bevegelsen er spesielt bekymret for den psykiske helsen til de som bor i Ukraina, men også ukrainere som oppholder seg i andre land. Millioner av mennesker lever med mentale helseutfordringer og enormt psykisk stress. Ifølge UNICEF står 1,5 millioner barn i fare for å utvikle angst og depresjon.

Millioner har fått nødhjelp

Ukrainsk Røde Kors er den største humanitære organisasjonen i landet og har  8000 frivillige, 5 000 ansatte og 200 lokalkontorer. Hver eneste dag sørger de for at hundrevis av tonn med mat, hygieneartikler, medisiner, vann og annen kritisk nødhjelp når sivilbefolkningen som er rammet av konflikten.

Mor og datter i Ukraina
– Jeg trodde aldri at jeg skulle oppleve noe slikt i mitt liv, sier Helen som sammen med datteren Aleksia (6) går en usikker framtid i møte. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

Ukrainsk Røde Kors har levert nødhjelp til mer enn 12 millioner mennesker over hele landet siden konflikten eskalerte til en fullskala krig i 2022. De gjør også en stor helseinnsats i landet gjennom sine mobile helseenheter, som gir helsehjelp til utsatte lokalsamfunn. I 2023 mottok nesten en halv million ukrainere helsehjelp fra de mobile helseenhetene.

Røde Kors-bevegelsen i Ukraina

Den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har en viktig rolle i områdene langs frontlinjene. Her får de ut nødhjelp, sikrer tilgang til strøm og rent vann, besøker krigsfanger og hjelper familiemedlemmer med å komme i kontakt med hverandre. Som nøytralt bindeledd har de også en dialog med partene i konflikten om respekt for internasjonal humanitærrett. 

Samarbeider om helsehjelp

Norges Røde Kors jobber tett sammen med Ukrainsk Røde Kors, særlig innenfor helsehjelp. Dette dreier seg hovedsakelig om drift av mobile helseklinikker og besøkstjeneste for å nå utsatte områder og mennesker med redusert mobilitet som har behov for helsetjenester.

De mobile helseteamene består av en lege, sykepleier, jordmor og psykolog. Helseteamene sørger for primærhelsetjenester, inkludert gynekologi og psykososial støtte. Siden mars 2022 har Norges Røde Kors gitt helsehjelp og psykososial støtte til over 325 000 mennesker i Ukraina.

Samtlige Røde Kors-foreninger i nabolandene Polen, Slovakia, Ungarn, Romania, Moldova, Belarus og Russland hjelper mennesker som har flyktet fra Ukraina.

Nødhjelpsutstyr og førstehjelp

Norges Røde Kors sendte raskt flere runder med nødhjelpsutstyr til Ukraina. Totalt 192 tonn med utstyr, som kirurgisk forbruksmateriell, førstehjelpsutstyr, tepper, senger, bårer, varmeovner, utstyr til nyfødte, lagerhaller/varelagre og biler, samt utstyr for å sikre rent vann. 

Det foregår også et stort arbeid med å kurse ukrainere i førstehjelp. Røde Kors har sørget for omfattende førstehjelpsopplæring både til sivilbefolkningen og ansatte i det offentlige i Ukraina. Siden 2022 har over 23 000 mennesker mottatt denne type førstehjelpskurs.

Les flere historier: