
Gaza: Konflikten som rammer alle
En liten arm stikker ut av sykehussengen. En seks år gammel gutt er skadd etter en kraftig eksplosjon. Røntgenbildene viser at dette er andre gang seksåringen trenger behandling etter krigsskader.
På Røde Kors sitt feltsykehus sør på Gazastripen er over 80 prosent av de innlagte pasientene krigsskadde, og hver dag kommer det inn nye. Noen av pasientene er barn, slik som den seks år gamle gutten med skader både i armen og i en fot. Men de fleste er voksne. Hvorfor det er så få barn har ingen sikre svar på. Kan det være at barnekroppene ikke tåler de voldsomme krigsskadene?

Stort behov for helsehjelp
Mange av sykehusene på Gazastripen er enten ødelagt av krigshandlinger eller har blitt evakuert og fungerer ikke lenger som sykehus.
I september besøkte Jørgen Haldorsen, utlandssjef i Røde Kors, feltsykehuset og andre deler av nødhjelpsinnsatsen til Røde Kors på Gazastripen.

– Behovet for å gi befolkningen på Gaza tilgang til helsetjenester er veldig stort. Feltsykehuset til Røde Kors er ett av flere feltsykehus som er satt opp for å kunne tilby livreddende helsehjelp i det som er en svært krevende situasjon, samtidig som kampene fortsetter, forteller Haldorsen.

Et sykehus midt i en krigssone
– Sikkerhetssituasjonen gjør all nødhjelpsinnsats vanskelig, også det å drive et sykehus midt i en krigssone. Nå er det helt avgjørende at sivile, helsepersonell og nødhjelpsarbeidere beskyttes, og at de humanitære aktørene får jobbe etter sine prinsipper, for å sikre hjelp til flest mulig. Humanitær hjelp må ikke politiseres, sier Haldorsen.
Røde Kors sitt feltsykehus på Gazastripen har nå vært i drift i ett år. – De beskrivelsene vi får fra feltsykehuset på Gaza er at de opererer helt på grensen av det vi har opplevd i Røde Kors av utfordrende situasjoner med krigsskader, mangel på forsyninger og i en ekstremt krevende sikkerhetssituasjon, sier Haldorsen.

Jobber dag og natt
Et av sykehusene som i en periode har vært ute av drift er Al Amal-sykehuset som Palestinsk Røde Halvmåne driver i byen Khan Younis.
– Sykehuset ble evakuert og tømt for både ansatte, pasienter og flere tusen mennesker som hadde søkt tilflukt der. Nå har de startet opp igjen og tar imot pasienter både inne på sykehuset og på et feltsykehus inne på sykehus-området. Våre kollegaer i Palestinsk Røde Halvmåne har jobbet dag og natt i et år nå for å redde liv. Jeg blir imponert over innsatsen de legger ned, forteller Haldorsen.
På feltsykehuset i bakgården ligger det flere barn på intensivavdelingen. En av pasientene er en jente som nettopp har våknet fra koma. Hun er hardt skadd med splintskader over hele kroppen. De ansatte på sykehuset har satt bamser og kosedyr i sengen hennes for å gi henne litt trøst. Selv vet hun ikke at hun er den eneste gjenlevende fra sin familie. Alt handler om å redde livet hennes.

Smittsomme sykdommer sprer seg
Størstedelen av befolkningen på Gazastripen blitt tvunget på flukt gjentatte ganger og søker ly i områder uten helsetilbud, tilgang på vann eller sanitære forhold. Det er veldig trangt og folk bor trengt sammen på små områder.
– Folk bor veldig trangt, noen i telt, andre under presenninger. Nå er det mangel på både mat, rent vann og helt grunnleggende varer som såpe. Det gjør at smittsomme sykdommer som egentlig er enkle å forhindre, nå sprer seg. På sommeren er det ekstremt varmt i teltene, men nå går vi inn i en årstid med både kulde og regn. Det blir krevende for familier som bor slik som dette, sier Haldorsen.

Partene i konflikten har ansvar
Han gjentar de samme setningene som Røde Kors har gjentatt siden kampene eskalerte. Snakker om lidelsene som det er så vanskelig å sette ord på, på en måte som forklarer omfanget. Om barn og voksne som rammes av denne konflikten, som har kostet flere ti-tusen liv, og lagt framtidsdrømmer i grus for enda flere.
– Vi har siden starten gjentatt dette: Partene i konflikten har ansvar for at sivilbefolkningen ikke rammes av kampene og at befolkningen har tilgang til det helt grunnleggende, slik som mat, rent vann, helsehjelp og ikke minst, sikkerhet for sine liv. Vi gjør det vi kan for å hjelpe de som rammes, men det er partene i konflikten som bærer ansvaret, sier Haldorsen.

Om Røde Kors' feltsykehus:
- Åpnet 9. mai 2024.
- Feltsykehuset har 2 operasjonsstuer, 4 sengeavdelinger, 60 sengeplasser og fødestue.
- Antallet pasienter gjør at feltsykehuset hele tiden jobber opp imot maksimal kapasitet.
- Det er en poliklinikk ved feltsykehuset som tar imot 300-400 dagpasienter hver dag.
- Det har blitt født mer enn 400 babyer ved feltsykehuset og gjennomført mer enn 3 400 kirurgiske operasjoner og over 80 000 konsultasjoner.
- Det er gjennomført over 6 100 økter med fysioterapi og mer enn 1 500 sesjoner med psykososial støtte.
- Feltsykehuset på Gaza er et samarbeid mellom Den internasjonale Røde Korskomiteen (ICRC), Norges Røde Kors og 13 andre nasjonalforeninger.
- Norges Røde Kors har sendt 43 delegater til feltsykehuset og har bidratt med både utstyr, finansiering og koordinering av innsatsen.