Helsepersonel undersøker spedbarn Vis bildetekst
Syrisk Røde Halvåne gir helsehjelp og hjelper på andre måter. Deler ut vann og nødhjelp, og hjelper til med transport. (Foto: Syrisk Røde Halvmåne)

Syria

Krig, fordrivelse, jordskjelv og økonomisk krise har lagt store deler av Syria i grus. På tross av nye maktforhold er behovet for hjelp omfattende med store mangler på mat, vann og medisinsk hjelp.

Etter å ha lidd av nesten 14 år med intern konflikt opplevde Syria ved slutten av 2024 et dramatisk skifte hvor myndighetene som har regjert i over 50 år ble styrtet.

Denne maktovertakelsen har markert starten på en overgangsperiode hvor vi trolig kommer til å se store endringer i tiden fremover for befolkningen i Syria.

Mange syrere opplever nå håp for en positiv fremtid, men det er også knyttet mye spenning og usikkerhet rundt endringen av maktforholdene og hva det vil medføre for den hardt prøvede befolkningen.

Over 13 år med krig og enorme humanitære behov 

Over 13 år med krig og konflikt har rammet den syriske befolkningen hardt. Over syv millioner syrere er fortsatt internt fordrevet inne i landet, og nesten seks millioner har blitt tvunget til å forlate hjemlandet sitt. Med nye myndigheter er det mange av disse nå som håper på å returnere til hjemmene sine. 

Syria fortsetter å oppleve en av verdens mest alvorlige og komplekse humanitære kriser. Infrastruktur, hjem, sykehus og andre offentlige tjenester er lagt i grus i store deler av landet og over 16 millioner mennesker har fortsatt behov for humanitære bistand for å dekke sine grunnleggende behov.

Fakta om Syria

  • Folketall: ca. 22,1 millioner  
  • Flyktninger: 5,6 millioner mennesker har flyktet fra landet, mange til naboland i regionen som Libanon, Tyrkia, Jordan og Irak.  
  • Internt fordrevne: Over 6 millioner mennesker anslås å være internt fordrevet  
  • Rangering, FNs utviklingsindeks (HDI): 152. plass (av 189)
  • Forventet levealder: 72.1
  • Offisielt språk: Arabisk

Kilde: FNs utviklingsprogram  

På leting etter savnede mennesker 

FN estimerer over 100 000 mennesker var savnet i Syria som følge av fengsling, krig og konflikt. Etter maktovertakelsen i 2024, så man dramatiske bilder av mennesker som ble sluppet ut av fengsler og klarte å komme i kontakt med sine aller nærmeste igjen. Det er mange mennesker som fortsatt er savnet. Røde Kors-bevegelsen driver nå et stort arbeide sammen med Syria Røde Halvmåne (SARC) for å bidra med at folk kan komme i kontakt med savnede familiemedlemmer, eller finne svar på hva som har skjedd med dem.

Røde Kors oppsoringstjeneste

Overlappende kriser og mangel på nødhjelp 

Samtidig som Syria har vært rammet av konflikt har man også sett overlappende kriser inntreffe og ramme landet hardt. COVID-19 ble etterfulgt av en enorm økonomisk krise som gjorde at tjenester som helsehjelp, medisiner, brød og drivstoff opplevde enorme prisøkninger og kastet 90% av befolkningen under fattigdomsgrensen.

Frivillig deler ut mat og vann
TARTOUS SYRIA. Syrisk Røde Halvmåne hjelper mennesker som flykter fra Libanon. På grenseovergangene mellom Libanon og Syria kommer et stort antall mennesker, både syrere som vender hjem og libanesere som flykter fra krigen. Syrisk Røde Halvåne gir helsehjelp og hjelper på andre måter. Deler ut vann og nødhjelp, og hjelper til med transport. (Foto: Syrisk Røde Halvmåne)

Jordskjelvet i 2023 skjedde på toppen av disse tidligere krisene, og inntraff i de aller mest sårbare delene av landet med liten evne til å stå imot slike katastrofer – i nordvest som den gang var kontrollert av andre grupper.  

Samtidig som de humanitære behovene har vokst har humanitær nødhjelp til landet blitt redusert de siste årene. Det har blitt vanskeligere og vanskeligere å samle inn tilstrekkelig midler for de voksende behovene ettersom oppmerksomheten til Syria har falt i skyggen av andre kriser og konflikter i verden.

Røde Kors sitt arbeid  

Syria Røde Halvmåne er blant de største humanitære aktørene i landet og er sentrale i å koordinere internasjonal hjelp som offisiell støtteaktør til myndighetene. Nettverket av ansatte og over 14 000 frivillige over hele Syria sørger for at hjelp kommer frem i hele landet.

Frivillige deler ut mat, nødhjelp og utdanningsmateriell. Gjennom helseklinikker, førstehjelpsposter og ambulansetjeneste kommer helsehjelp og medisiner frem til syke og funksjonshemmede.

En ung kvinne med et lite barn i armene drikker vann fra en flaske holdt av en kvinnelig frivillig fra syrisk røde halvmåne.
76 prosent av den syriske befolkningen er avhengig av nødhjelp, det tilsvarer 13 millioner mennesker. Her får en ung kvinne vann av en frivillige fra Syrisk Røde Halvmåne. (Foto: Syrisk Røde Halvmåne)

Vannsystemer

Syria Røde Halvmåne sørger for rent vann til store deler av befolkningen gjennom reparasjon av vannsystemer og behandling av forurenset vann. Sykdom forebygges ved opplæring i hygiene og utdeling av hygienepakker. I tillegg gir frivillige psykososial støtte og driver prosjekter for livsopphold. 

Norges Røde Kors jobber i partnerskap med SARC, og dette arbeidet vil fortsette på tross av de store endringene som er på gang i Syria.

Tre små barn står ved en vanntank.
Mange av barna i Syria har ikke opplevd annet enn krig og konflikt, og de blir spesielt hardt rammet. (Foto: Syrisk Røde Halvmåne)

Damaskus

Vi har et landkontor i Damaskus og har vært til stede i landet siden 2013. De første årene var det sterkt fokus på akutt nødhjelp, mens samarbeidet de siste årene er utvidet til mer bærekraftige prosjekter som for eksempel rehabilitering av vannrør og vannpumper i områder hardt rammet av konflikten.

Menneskene i Syria har spesielt behov for beskyttelse, vann og sanitærhjelp, helsehjelp, mat og støtte til å kunne livnære seg selv og sin familie.

Det foregår også en stor helseinnsats med støtte til en rekke mobile helseklinikker, primærhelseklinikker og sykehus i landet slik at syke og sårede får tilgang til helsetjenester, særlig til barn, gravide og ammende kvinner.

Med stor risiko for utbrudd av kolera i landet, sørger også Norges Røde Kors for at helsepersonell blir trent og godt rustet til å forebygge og behandle denne sykdommen. 

Feltsykehuset i Al Hol  

I mai 2019 åpnet Røde Kors et feltsykehus i Al Hol-leiren. Før sykehuset kom på plass hadde menneskene som befant seg i leiren svært begrenset tilgang på helsehjelp. Feltsykehuset, som inneholder operasjonsrom, intensivavdeling og apotek, gir livreddende kirurgisk og medisinsk hjelp.

I dag lever fortsatt om lag 57.000 mennesker, de fleste kvinner og barn, i denne leiren som egentlig ikke har kapasitet til å huse mer enn en tredel av dem. Sykehuset drives fortsatt, og er et av få helsetilbud til befolkningen i leiren.


Mer om Syria:
Syrian Arab Red Crescent Society IFRC