Illustrasjonbilde av en søk- og redningsaksjon i Oslo Røde Kors. Flere frivillige leter etter en savnet person i skogen på kveldstid. Vis bildetekst
Frivillige i Hjelpekorpset står alltid klare til å rykke ut hvis uhellet er ute. Foto: Katrine Lunke, Apeland.

Søk og redning

Hjelpekorpsets beredskap er langt mer enn patruljering i påskefjellet. Hvert år hjelper vi over 1000 personer som er savnet eller har skadet seg.

Alltid klare til å hjelpe

Røde Kors Hjelpekorps består av rundt 5.900 frivillige og er den største aktøren i den norske frivillige redningstjenesten. 

Hjelpekorpset står alltid i beredskap og er klar til å rykke ut på kort varsel med personell, førstehjelpsmateriell og redningsutstyr.

Det er gjerne politiet eller Hovedredningssentralen (HRS) som kaller oss ut når noen er savnet eller ved ulykker.

Portrett av frivillig i Hjelpekorpset
Kristoffer Ludvigsen er frivillig i Drammen Hjelpekorps. Han og de andre frivillige i Røde Kors er selve ryggraden i beredskapsarbeidet vårt. Foto: Kathrine Lunke, Apeland.

Beredskapsåret 2024

I 2024 rykket frivillige fra Hjelpekorpset ut på 1581 søk- og redningsoppdrag, de fleste i påsken og gjennom sommermånedene. 

De siste fem årene har Hjelpekorpset i gjennomsnitt vært ute på 32 oppdrag hver uke.

Hovedinnsatsen i 2024 var henteoppdrag på land, med 987 tilfeller. Et eksempel på dette kan være en person med ankelbrudd i fjellet som trenger hjelp til å komme seg ned.

Hjelpekorpset hadde også 394 leteaksjoner etter savnede personer på land og 110 redningsoppdrag på vann (sjø, elver og innlandsvann). 157 båter står i beredskap døgnet rundt over hele landet. 

Les mer i beredskapsrapporten for 2024.

Godt samspill med det offentlige

Beredskap handler i bunn og grunn om at mennesker er godt forberedt. Derfor investerer Røde Kors mange timer i opplæring og trening for våre frivillige.

Deltakere på en vinterøvelse i Luster. De øver på redning, stoppe nedkjøling og bruk av hypotermi-bag.
Vinterøvelse i Luster 2023. Deltakere øver på redning, å stoppe nedkjøling, bruk av hypotermi-bag og å frakte en pasient trygt ned fra fjellet. Foto: Røde Kors.

Vi samarbeider nært med ambulansetjenesten, politiet og kommunene, og øver for å være best mulig samkjørt når uventede hendelser inntreffer. Et flertall av norske kommuner har signert beredskapsavtaler med Røde Kors. Dette vitner om et felles mål om å sikre en god og trygg hverdag for alle.

Les mer: